Taignapulgad ja näkileivakesed

Taignapulgad

nisujahu 200 g
soola 1/2 tl
tuhksuhkrut 2 spl
kuivpärmi 7 g
sooja piima 150 ml
õli 1 spl
bambusepulki

Rukkijahu näkileivakesed

valget leivajahu 250 g
rukkijahu 200 g
meresoola 1 tl
Alma Eesti võid 100 g
Alma piim 200 ml

Taignapulgad

Leota bambusepulki külmas vees vähemalt 20 minutit, kuni tegeled taigna valmistamisega.

Pane kaussi jahu, sool ja suhkur ning sega korralikult omavahel läbi. Teise kaussi pane pärm ja soe Alma piim, sega ja lase seista kuni tekib vaht. Tee segu keskele suur auk ning vala sinna piima-pärmi segu ja õli. Sega korralikult, nii et muutuks ühtlane taigen. Tõsta taigen kergelt jahuga kaetud pinnale ning sõtku 5 minutit. Pane taigen kaussi tagasi ning kata kauss rätikuga. Jäta kerkima 30 minutiks.

Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
Kui taigen on kerkinud, suru sellest õhk välja ning aseta uuesti jahuga kaetud pinnale. Tee taigen 8 tükiks, vooli iga tükk peenikeseks nööriks. Iga nöör peaks olema sama pikkusega. Keera nöör tihedalt ümber pulga, vajutades otsad tihedalt pulga ümber, et see küpsemisel kindlalt pulga külge jääks.

Küpseta ahjus 10-15 minutit, või kuni need on kerkinud ja kuldsed, vahepeal keerates.
 

 

Näikleivakesed

Eelkuumuta ahi 230°C. Pane kaussi jahud ja sool, sega. Lisa kuubikuteks lõigatud Alma või, sega. Lõpuks sega juurde Alma piim ja sega korralikult läbi. Jaga taigen 16 võrdseks tükiks, vooli pallikesed, rulli pallikesed lamedaks. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, lisa oliivõli ja meresoola, küpseta 4-5 minutit.
Lase jahtuda ja serveeri!